Kako da samostalno izradite svoj veb-sajt?

Jednostavno, uz pomoć Google sites platforme za kreiranje modernih i efikasnih veb prezentacija. U par poteza do novog veb sajta.

 

izrada google sites

Kome je zapravo namenjen ovakav tip sajta?

Pre svega, svima onima koji imaju svoje malo lokalno preduzeće.
To mogu biti: Kafići, taxi službe, frizerski saloni, auto-mehaničarske radnje, cvećare, razni saloni za masažu ili za ulepšavanje kućnih ljubimaca, mini butici, prodavnice zdrave hrane, optičarske radnje, igraonice, hosteli…

Ako još uvek nemate svoje preduzeće, ali ste na korak od toga da uplivate u preduzetničke vode, Vi već danas možete početi da razmišljate o svojoj veb prezentaciji, koja će Vam itekako biti od koristi.

Dakle, krenuli ste sa svojim preduzećom lokalnog karaktera. Svi oko Vas bruje poznati kliše “ako Vas nema na Internetu, kao da ne postojite”.

Da bi Vam što lakše pojasnilii kako to zapravo funkcioniše, uzećemo za primer imaginarnu frizerku Anu koja je nedavno otvorila svoj  frizerski salon.

Za potrebe  “XY Cut” frizerskog salona vlasnica Ana je nabavila svu potrebnu opremu, stekla potrebna znanja  i certifikate, zaposlila jednog radnika, plaća redovno zakup prostora, poreze, doprinose, plate, ali posao ne ide onako kako želi. Tu dolazimo do dela zbog koga ste ovde i nastavljate s’ čitanjem.

Znate i sami da je danas bitno imati prezentaciju na Internetu, biti aktivan na društvenim mrežama i polako graditi svoje lojalne klijente, komunicirati sa njima, osmisliti akcije i ponude koje će Vas izdvojiti iz mase i privući nove klijente.

Ana takođe to zna i sve je to opterećuje jer zavisi samo od nje. Preduzetnik u Srbiji, kao i Ana može se “poistovetiti sa hobotnicom”  – ima osam ruku i radi 28h dnevno, a nedostaje mu još koji sat da bi sve postigao.

Ali, Ana vjeruje da joj se sve to može isplatiti, i ne želi da odustane od svoje ideje, jer  je to ono u čemu se ona zapravo pronalazi.

Nažalost Ana trenutno nije u situaciji da plati agenciju koja bi joj izradila veb-sajt, jer je na početku svog poslovanja i uloženi kapital se još nije utrostručio, a na trošak oglašavanja putem Interneta gleda kao na nešto što će uraditi kada se stvori stabilnost poslovanja.

Šta Ani preostaje:

 • Da izdrži još malo, jer se svaki uloženi trud isplati ako se posao radi s’ ljubavlju i na pravi način.
 • Da uložiti malo truda, na to nadoda i dobru volju, te sama napravi svoj veb-sajt uz pomoć  Google sites  platforme.

Iako nikada do sada nije radila ništa slično, Ana vjeruje da to može učiniti

U nastavku ovog teksta objasnićemo Vam  kako da na jednostavan način napravite veb-sajt, bez ikakvog programerskokg predznanja, i omogućite sebi uspešnije poslovanje.

Ovaj tip veb-sajta će Vam sasvim odgovarati ako se bavite lokalnim biznisom. Moći ćete na odgovarajući način da prezentujete svoje preduzeće ili katalog sa proizvodima koje nudite. U slučaju da je Vaš cilj prodaja preko interneta, ovo Vam neće biti od koristi.

Vraćamo se našoj Ani, njenoj dobroj volji i motivaciji da sama izradi svoj sajt. Pored dobre volje potrebna joj je i Gmail adresa, gde će  uz pomoć Google sites moći da na jednostavan način kreira svoj veb-sajt. Kada Ana  završi sa izradom veb-sajta, moći će da kreira i Google My Business prezentaciju koja će joj omogućiti da dodatno istakne neke podatke, kao što su broj telefona, radno vreme za svaki pojedinačni dan, lokaciju, ocene klijenata – kupaca, kao i njihove preporuke. DA, preporuke jer nadamo se da i Vi, poput Ane radite svoj posao na pravi način.

Priprema za izradu veb-sajta

Pored gore navedene Gmail adrese, Ani je potrebno da pripremi i sledeće elemente:

 • Pre početka izrade morate osmisliti strukturu veb-sajta (sitemap – koliko će stranica  sadržti veb-sajt i koje su stranice) – to će Vam kasnije olakšati samu izradu. U ovom slučaju kada je u pitanju izrada putem Google site platforme, možete kreirati i na desetine stranica.
 • Potrebno je kupiti domen – to je ime Vašeg veb-sajta (www.nazivfirme.com) ili neka skraćenica koja daje asocijaciju ka Vašoj uslugi/proizvodu, u slučaju Ane to bio naziv njenog frizerskog salona – www.xycut.com.
 • Informacije sa tačnim podacima.
 • Ključne reči, koje potencijalni klijenti pretražuju kada traže Vašu uslugu, i koje će se provlačiti kroz tekst i glavne naslove.
 • Tekst koji će relevantno opisati uslugu/proizvod.
 • Priprema dobrih i kvalitetnih fotografija, koje najbolje prezentuju to čime se bavite. Google sites podržava i video materijale u trajanju od 30 sekundi. Koristi koje ćete imati od video materijala na veb-sajtu  su višesturke, i govore nam da stranice s videima imaju dvostruko više pregleda nego one bez njih, tako da razmislite i o snimanju nekih promo-videa. Uz pomoć videa moći ćete da prezentujete veću količinu informacija odjedanput, nego li što to možete učiniti sa tekstom, ali svakako pažljivo s’ njihovom upotrebom, jer ne mogu baš uvek biti zamena za tekst. Procenićete i sami gde je relavantno da staviti video, a gde tekst. Ako Vam je potrebna pomoć, budite slobodni da je zatražite i od nas.

Landing page ili prodajna strana.

Kada je Ana sve ovo prethodno pribavila, prelazi na sledeći korak, a to je struktura njene prodajne stranice landing page.

Ovo je redosled kojeg bi se trebalo pridržavati prilikom izrade prodajne stranice:

 1. Naslov koji privlači pažnju (bilo bi dobro da to bude neka od ključnih reči koju ste istražili), sa pozadinskom slikom. Ispod toga ide kratak opis i objašnjenje naslova.
 2. Posle toga piše se malo duži tekst, koji treba da identifikuje problem njenog korisnika.
 3. U sledećem delu, nudi se rešenje tog problema, predstavlja se usluga ili proizvod.
 4. Onda se malo hvalite; pišete nešto o sebi, prilažite potvrdu o kvalitetu – certifikati, diplome, godine rada itd.
 5. Na kraju kažete klijentima gde se nalazite ili gde se može kupiti proizvod i/ili usluga koja se nudi.

Ovako to izgleda kada se Ana baci na posao!

Google sites

Interface je vrlo lak za upotrebu. S leve strane možete dodati svoj logo u vidu slike, teksta ili oba.

S desne strane  se nalazi Insert – Pages – Themes.

Klikom na  dugme Insert može se dodati tekst, slike, neki URL ili HTML kod, a možete i dodati nešto sa svog računara. Ovo se može postići i duplim levim klikom miša, gde god se nalazili na platformi. Takođe postoji mogućnost da sa svog drive-a (Google Drive) otpremite razne podatke, npr. kalendar, razni dokumenti, forme ili da se doda neki video sa YouTube-a.

Pages – ovde se dodaju nove stranice, koje će se automatski pojaviti u navigaciji.

Themes – ovde je  izbor 6 različitih tema, koje se mogu koristiti. Tu takođe možete menjati i vizualni identitet veb-sajta u vidu odabira boja i stila fonta (ne možete menjati sam font).

Ostaje nam Footer koji se nalazi na dnu veb-sajta. Možete otići na Edit Footer ili dupli levi   klik, i pojaviće se mogućnost da dodate tekst, sliku, link, da se nešto dodate s računara ili Google drive-a.

Footer Google sites

Footer  uglavnom sadrži  korisne informacije (kontakt informacije), i naravno društvene mreže. Link ka društvenim mrežama možete dodati na sledeći način: Kopirate svoj URL koji vodi do određene društvene mreže i dodate ga, klikom na dugme Embed (tu će vam se otvoriti prazno polje, gde zalepite svoj URL)

Koje prednosti ćete imati od izrade svog veb-sajta?

Vratimo se ponovno našoj Ani i njenom “XY Cut” frizerskom salonu i pogledajmo kako sada izgleda njen veb-sajt.

Pažnja

Mi smo  za potrebe primera koristili  domen koji nam je sam Google dodelio, kako bi veb-sajt imaginarnog frizerskog salona bio dostupan da u potpunosti vidite kako jedan ovakv veb-sajt može izgledati.

Vi naravno, zakupite sebi relevantan domen kod izabrane hosting kompanije.

Ovu su samo smernice, kako bi se trebalo raditi. Svakako da ćete sa veb-sajtom biti ozbiljniji u očima svojih klijenata.

A evo i Aninog primera.
Frizerski studio “XY Cut”: https://sites.google.com/view/xycut/po%C4%8Detna

Ana se nalazi u određenom delu grada, a  znamo da kad’ biramo frizere ili neku drugu vrstu usluge (za koju imamo čestu potrebu) pored kvaliteta te usluge, biramo i to da nam je lokacijski blizu. Kako novi klijenti da dođu do Ane?

Pored veb-sajta, koji ćete nadam se i Vi izraditi, sledeći korak je preneti svoje podatke na  Google My Business.

Google My Business

Inače, putem Google My Business-a, dobijate mogućnost da takođe prezentujete svoju uslugu u vidu jedne stranice. Tu možete dodati još fotografija, svoje podatke i broj telefona kao i poziv na akciju, postove u vidu nekih ponuda koje su Vam trenutno aktualne i oznaku svog preduzeća na Google mapi sa lokacijom.

Kada sve ovo ispunite, bićete daleko vidljiviji na Google pretraživaču. Svakako da Vašu prezentaciju možete bazirati samo na Google my Business-u.

Ona je dovoljno adekvatna za mala preduzeća.

Reklama putem Google AdWordsa

Sada kada Ana ima prezentaciju na Internetu, svakako neće propustiti priliku da se kvalitetno reklamira u digitalnom okruženju. To će joj omogućiti da targetira ljude koji se nalaze u njenoj blizini, koji su određenih interesnih grupa, godina, pola…  Sve ovo može iskoristiti za kreiranje svojih ciljnih grupa, kako bi se kvalitetno i relevantno reklamirala.

Na primer, bliže se mature i njen salon “XY Cut” u tom trenutku osmisli specijalnu ponudu pravljenja “cocktail frizura”. Targetira sve srednjoškolke koje se nalaze u blizini, napiše relevantan oglas koji vodi na tu ponudu i uspeh je zagarantovan!

Istaknite svoju ponudu i prilagodite oglas za istu, na najbolji način.

Šta Vam je za to potrebno:

Pa naravno veb-sajt, koji ćete uspešno izraditi, sledeći sve prethodne korake. Prilikom izrade trudite se da budućim klijentima date precizne informacije o Vašim uslugama sa  relevantim slikama. To samo već spomenuli, ali je jako bitno pa nije na odmet spomenuti opet.

Targetirajte ljude kojima bi Vaša ponuda bila primamljiva. Napišete oglase za tu ponudu, koja će voditi na relevantnu stranicu na sajtu.

Budžet koji će Vam biti potreban za Google oglase. Za početak je sasvim dovoljno izdvojiti od 100-130 EUR mesečno. To je na neki način probni mesec, jer tu ispratite koja vrsta kampanje i oglasa donosi najbolje rezultate. Kasnije ćete na osnovu tih kampanja i podataka koje Vam one pruže, moći da izdvojite oglase koji su dali najbolje rezultate i kretati se u tom pravcu, samim tim će se menjati i budžet koji ćete ulagati.

Takođe, Google My Business prezentacija Vam pruža mogućnost praćenja vašeg poslovanja putem poziva, to je još jedan od način putem kojeg možete izmeriti koliko Vam je klijenata došlo sa veb-sajta.

Uzmimo opet za primer naš salon “XY Cut”- kada neko želi da zakaže šišanje, on će nas kontaktirati putem telefona, eventualno nam poslati SMS, mala je verovatnoća da će nam neko ko želi ovu vrstu usluge, poslati mail.

Eto, to bi bilo to. Nadam se da će Vam ovaj tekst biti od koristi, i da ćete uspeti da napravite svoj Google site i time poboljšati svoje poslovanje. Ne zanemarite reklamiranje, jer će Vam upravo ono doneti dobar deo kolača.

Srećno!

 

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili Vam se pak sve ovo čini previše komplikovanim, slobodno nam se obratite za bilo koju vrstu pomoći.

Kontaktirajte nas