7 saveta kako najbolje iskoristiti hashtagove na društvenim mrežama

Svi volimo i rado koristimo  hashtagove, neko u svrhu zabave, a neko i u svrhu svog biznisa. Oni nam omogućavaju da lakše pronađemo i pratimo teme koje nas interesuju.

Možete ih iskoristiti kako bi vaše objave videlo što više ljudi i ako ste dovoljno zanimljivi, imate šta pametno da kažete, pokažete i ponudite možda baš vaš hashtag postane omiljen među korisnicima. To svakako može pozitivno uticati na vaš biznis.

Kad smo već kod biznisa, vaš brend kao takav ne može lično da poseduje nijedan hashtag.

Bez obzira ko je kreirao hashtag – njega mogu da koriste svi kad hoće, koliko hoće i u koje god svrhe da to žele, a da je u skladu sa politikom instagrama.

Sada kada smo razjasnili neke stvari, otkrićemo vam kako da uspešno koristite hashtagove u okviru svog biznisa.

 

1. Organizujete svoje hashtagove

Ako ste mala firma, imate ograničen budžet i nemate tim koji se bavi društvenim mrežama, onda možete sami napraviti dobru organizaciju hashtagova uz pomoć Google Sheets tabele ili bilo koje druge koju koristitie. Napravite listu “svojih” hashtagova i beležite koliko često ih koristite i koje su to objave najpopularnije, a povezane su sa određenim hashtagom. Vremenom ćete videti one koje najbolje rade za vaš brend i samo nastavite da ih koristite.

 

2. Odredite svoj magičan broj

Većina uspešnih brendova koristi 7 ili manje hashtagova po objavi. Tako da je lako zaključiti da je broj 7 magični broj. Šalu na stranu, morate testirati da bi znali koji je vaš magični broj, ali svakako nemojte preterivati sa hashtagovima.

7 saveta kako najbolje iskoristiti hashtagove

 

3. Hashtag koji je specifičan baš za vaš brend

Hashtag koji na specifičan način opisuje vaš brened, uslugu ili proizvod je svakako bolji izbor. Zašto? Uzmimo za primer #marketing ovo je previše širok pojam i ne kaže nam ništa određeno, ima veliki broj objava, a ako je i vaša među njima teško da će vas neko primetiti.

Zato je specifičan hashtag mnogo bolja opcija, kao npr. #oglasavanjenainstagramu to će korisniku pomoći da pronađe konkretno ono što ga zapravo i zanima, iako taj hashtag možda ima manji broj postova, to vama svakako može biti od koristi jer vam omogućava da budete primećeni.

4. Istražite koje hashtagove koristi vaša konkurencija

Napravite spisak svojih konkurenata, istražite koje hashtagove oni koriste u svojim objavam. Napravite test, analizirajte i vidite da li ti hashtagovi koriste i vašem biznisu.

5. Isprobajte povezane hashtagove

Kada upišete hashtag u instagram pretragu on će vam ponuditi i povezane hashtagove. Kreirajte listu na osnovu tih ponuđenih hashtagova i krenite u testiranje.

6. Pratite “svoj” hashtag

Ovo je još jedan način da instagram hashtag koristite u marketinške svrhe. Na ovaj način ćete moći da se povežete sa ljudima koji vas prate i da vidite šta oni govore o vama. Ovo ne važi za privatne profile. Time možete da razvijete dobar odnos sa svojim budućim klijentima.


7. Napravite brend kampanju vezanu za “vaš” hashtag

Ova kampanja je naročito korisna za promociju novog proizvoda, najave nekog događaja ili samo kako biste inspirisali ljude. Neki biznisi su privukli veliki broj pratilaca ovim tipom kampanje, ali imajte na umu da #hashtagkampanja mora biti zanimlljiva i nezaboravna.

Sada kada smo vam istakli važnost samih hashtagova, interesuje nas koji su to hashtagovi po vama obeležili 2018. Godinu?

Ako vam se ovo čini previše komplikovanim, slobodno nam se obratite za bilo koju vrstu pomoći ili saveta.

Kontaktirajte nas